Lody rzemieślnicze, czyli jak naturalnie kręcić lody

Lody rzemieślnicze

Lody rzemieślnicze, tworzone w manufakturze, w ostatnim czasie zyskują coraz bardziej na popularności. W odróżnieniu od lodów wykonywanych techniką przemysłową, są one wytwarzane z wysokiej jakości składników, bez dodatków konserwujących a ich walory smakowe uzupełniają dodatki ze świeżych owoców, czekolady lub bakalii.

Lody rzemieślnicze – jakość i smak

Rzemiosło lodziarskie ponownie powróciło do nas po kilkudziesięciu latach, bowiem zapewne każdy z nas słyszał westchnienia o świetności i legendy o lodach z okresu międzywojennego. Powstawały one wówczas na bazie świeżej śmietany, żółtek jaj oraz owoców sezonowych. Bardziej zamożniejsi mogli pozwolić sobie na dodatkowe rarytasy w postaci cytrusów, bananów, bakalii oraz czekolady. W składzie tych produktów jedno było pewne- nie zawierały żadnych dodatków chemicznych. Ponadto ich kremowa konsystencja pozwalała na pasteryzację, dzięki czemu gotowy produkt nie tracił swoich walorów smakowych.
Sekretem lodów rzemieślniczych są nie tylko dobrej jakości składniki, ale również metoda ich tworzenia. Finalny produkt powinien być mocno kremowy, pełen smaku i aromatu, zaś w cieple nie powinien się topić a delikatnie mięknąć. Tajemnicę tę poznali m.in. Bracia Koral, którzy przez ponad trzydzieści lat rozpracowywali jak najlepsze proporcje składników w lodach. Do finalnego przepisu dodali trochę fantazji, dzięki czemu dawne lody rzemieślnicze zostały stworzone na nowo, a na rynku można spotkać niecodzienne smaki tego produktu, takie jak lody o smaku ciasteczkowym, sezamkowym, sernika i wiele innych.

Lody rzemieślnicze koral

Bracia Koral – lody jak dawniej!

Przepis na najlepsze lody rzemieślnicze

Podstawą lodów rzemieślniczych są trzy podstawowe składniki: śmietana, mleko oraz cukier lub w przypadku orzeźwiających sorbetów woda, owoce i cukier. Ich proporcje muszą być wyważone i dobrane do potrzeb swoich lub klienta, w przypadku prowadzenia lokalu gastronomicznego.
Idealny przepis na lody rzemieślnicze to kwestia bardzo indywidualna, bowiem jak mawiają twórcy pracujący w manufakturach- ukręcenie dobrej mrożonki jest wiedzą tajemną i praktyką, której trzeba się nauczyć w oparciu o własne błędy.
Lody mleczne tworzy się zazwyczaj w freezierze. Jest to urządzenie pracujące w ujemnych temperaturach, który schładza mieszankę oraz stale ją miesza. Powoduje to jej ścięcie oraz skrystalizowanie, tworząc drobne płatki lodu. W warunkach domowych można zrobić je za pomocą worka wypełnionego dowolną mrożonką- kładzie się na nim plastikowy pojemnik (najlepiej z cienkim dnem) i drobną strużką wlewając mieszankę miesza aż do jej zgęstnienia. Następnie krem powinien wymrozić się w zamrażalce jeszcze przez ok. 20 minut. Tak samo można stworzyć sorbety, przy czym są to bardzo „wdzięczne” lody, ponieważ praktycznie zawsze się udają. Ich podstawowym składnikiem jest baza z owoców, których powinno być nie mniej niż 50 procent.

Lody Bracia Koral

Zobacz również
kalendarz online do salonu kosmetycznego

Lody rzemieślnicze, mimo różnych smaków, mają zawsze podobny kolor. Jest on biały a kolor wskazujący na dany smak jest mocno blady. Odstępstwem od reguły są lody czekoladowe, które niekiedy są ciemno brązowe. Intensywne kolory wskazują na dodatki chemiczne oraz barwniki, psują smak oraz jakość produktu.
W domowym zaciszu można stworzyć różne kompozycje smakowe, dobierając je wedle swojego gustu. W tym przypadku ogranicza nas tylko wyobraźnia. Najważniejsze, co należy pamiętać jest to, aby walory smakowe były dodawane dopiero po utworzeniu kremowej bazy. Dlatego wszelkiego rodzaju dodatki należy pokruszyć, posiekać lub zmiksować i dopiero wówczas wymieszać z wcześniej przygotowanym kremem.

Lody rzemieślnicze stają się powszechne a ich smaku można zakosztować zarówno nad morzem, jak i w górach. Cena takich lodów waha się od 4 do 8 zł za porcję, a w jej skład wchodzi cena owoców oraz innych dodatków zawartych w produkcie. Jest to dobra alternatywa dla słabej jakości lodów przemysłowych- nie tylko fantastycznie smakują ale również są pożywne i zdrowsze niż ich tańszy odpowiednik z dodatkiem chemii i konserwantów. Warto więc stworzyć je samemu w zaciszu domowym lub wybrać się do manufaktury, w której zakosztować można nowych smaków ulubionych słodkości Polaków.

Scroll To Top