Dieta Dom

Grillowanie – polska tradycja

garden-party-364593_1920

Kiedy sezon na grilla w pełni nie chcemy być gorsi od sąsiada, dlatego biegniemy do sklepu po produkty, w pędzie rozpalamy ogień i wrzucamy jedzenie na ruszt. Polska tradycja grillowania to już nie tylko chęć zjedzenia czegoś dobrego, ale także sposób na wspólne spędzanie czasu. Grillomaniacy stawiają na pierwszym miejscu sprzęt. Ma być dobrej jakości, służyć przez lata i musi być odporny na uszkodzenia mechaniczne. Poza odpowiednim sprzętem liczy się też technika i sposoby grillowania i przyrządzania potraw.

Jak wybrać odpowiedni sprzęt?

Oferta na różnego rodzaju grille jest bardzo szeroka. Obecnie znaleźć można grille elektryczne, gazowe, trójnogi, grille murowane i ze stali nierdzewnej. Niestety nie wszystkie spełniają oczekiwania względem smaku potraw. Tak jak nasi przodkowie piekli mięso na ogniu, tak samo my powinniśmy robić. Stąd polecane są przede wszystkim grille na trójnogu lub węglowe ze stali nierdzewnej. Wybierając sprzęt trzeba mieć na uwadze powierzchnię ogrodu. Chodzi o to, aby nie zagracać niewielkiej przestrzeni, a raczej dodać jej lekkiego elementu. W przypadku małych ogrodów polecane są grille na trójnogu. Zajmują mało miejsca, w każdej chwili można je złożyć, a potrawy smakują równie dobrze. Wybierając grill na trójnogu mamy możliwość regulowania wysokości rusztu. Jeśli chcemy, aby potrawy nabrały rumianego koloru, ruszt możemy zawiesić tuż nad paleniskiem. Grill na trójnogu to także opcja przygotowania dań z kociołka węgierskiego. W kociołku zrobimy np zupy i gulasz. Trójnóg jest nie tylko poręczny, ale daje wiele możliwości przygotowania potraw. Dodatkowo grill na trójnogu możemy zabrać ze sobą wszędzie- na wakacje lub wyjazd na działkę. Z łatwością zmieści się do samochodu, w odróżnieniu od innych modeli.

Jak dbać o grilla?

Grillowanie to nie tylko przyjemność, ale, jak podaje Cook King obowiązek utrzymywania sprzętu w czystości. Po każdej zabawie w ogrodzie, ruszt należy dokładnie umyć. Po tym jak grill ostygnie należy go przeczyścić odpowiednimi preparatami. Na rynku są dostępne różne środki do czyszczenia rusztu i grilla. Nie powodują rdzy, a dodatkowo zabezpieczają cały sprzęt. Odpowiednia konserwacja pozwala całymi latami cieszyć się grillowaniem. O naszego grilla należy dbać także poza sezonem. Pod koniec jesieni, warto zabezpieczyć go przed zimą. Ruszt należy dokładnie oczyścić twardą szczotką przeznaczoną do tego typu zadań. Resztki jedzenia wpływają na smak naszych kolejnych dań z grilla. Kolejnym krokiem w konserwacji jest dokładne pokrycia sprzętu olejem jadalny. Wystarczy wziąć szmatkę nasączoną olejem lub oliwą z oliwek i dokładnie wcierać w urządzenie. Taki zabieg przedłuży trwałość sprzętu. Dodatkowo cały grill powinien stać w ciepłym miejscu, gdzie nie ma wilgoci. W innym wypadku może powstawać rdza, co doprowadzi do szybkiego niszczenia grilla. Dobrym rozwiązaniem będzie odpowiedni pokrowiec, który zabezpieczy trójnóg przed osiadaniem kurzu i bakterii.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Poza konserwacją grilla trzeba pamiętać, że do rozpalenia najlepiej użyć węgla z drzew liściastych. Drzewa iglaste wraz ze spalaniem mogą wytwarzać niezdrowe dla ludzkiego organizmu związki chemiczne. Poza węglem, możemy się jeszcze wspomagać wiórami drewnianymi. Inną opcją, która doskonale się nada będzie rozpałka w kostkach. Należy unikać rozpalania grilla benzyną lub olejem. W wysokiej temperaturze związki, które się wytwarzają są trujące dla człowieka.

Profesjonalny sprzęt do grillowania znajdziesz na: cokking.pl 

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby dodac komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Poznaj nas!